TOPMAGAZINE Winter 2018


FEESTELIJK PROOSTEN MET BUBBELS!Nieuw artikel!

Bij de feestdagen horen bubbels. Kerst en oud- en nieuw zijn tenslotte dé momenten om samen te proosten. De laatste jaren doen we dat gelukkig weer steeds vaker met een kwalitatieve bubbel: een mooie champagne. Ian van Eck, als vinoloog en wijnadviseur verbonden aan TopClass Group groothandel Zegro, vertelt u meer over deze bijzondere mousserende wijn.
Ian van Eck: “Bij feest hoort champagne! Dat is al vele jaren zo, al had champagne het de laatste jaren wel moeilijk, mede door de crisis. Zowel horecagelegenheden als consumenten kozen vaker voor een andere bubbel, zoals prosecco of cava. Maar, inmiddels is champagne helemaal terug! Verschillende ontwikkelingen zorgen ervoor dat de champagneconsumptie sterk toeneemt. Zo geven we in Nederland steeds meer geld uit aan wijn, maar drinken we minder per hoofd van de bevolking. We kiezen dus meer voor kwaliteit! Zoals bijvoorbeeld voor de kwaliteit van champagne.

VRAAG EN AANBOD
Dat champagne niet de meest goedkope wijn is, is algemeen bekend. Maar waarom is de wijn zo prijzig? Ian vertelt: “Hiervoor zijn verschillende redenen. Ten eerste mag champagne alleen zo heten wanneer het uit de Franse Champagnestreek komt. Een streek die niet zo groot is. Er is veel vraag en maar een beperkt aanbod. Daarnaast betaal je voor de druiven uit de Champagnestreek een hoge prijs. Ter vergelijking: waar je in de Franse Languedoc 30 cent betaalt voor een kilo druiven, is dit in de Champagnestreek meer dan 6,50 euro per kilo! Voor het maken van een fles champagne heb je ongeveer 1,8 kilo druiven nodig. Dus een groot deel van de prijs zit al puur in de kosten van de druiven. En dan moet de wijn nog gemaakt worden.”