Vis speelt een steeds belangrijkere rol op de menukaart van menig horecagelegenheid. Niet alleen in de kustprovincies, maar ook elders in Nederland ontpoppen zich seafood bars en visrestaurants. Niet zo gek: het is een toegankelijk en gezond ingrediënt met vele mogelijkheden. TOP sprak er met Schmidt Zeevis over.
....................................................................................................................................................................................................................

Consumenten én horecagelegenheden zien vis, schaal- en schelpdieren meer en meer als een goed alternatief voor vlees. De hype rondom gezonde voeding stimuleert de consumptie, al eten Nederlanders van vis nog altijd een stuk minder dan het Voedingscentrum aanbeveelt. Ook bij Schmidt Zeevis, partner van horecagroothandel Zegro, merken ze de stijging in populariteit op. “Vis is een bron van eiwitten en bevat de juiste vetzuren”, vertelt Frans Kruijf. “Zeker vette vissen zoals makreel, haring of zalm zijn goed voor hart en bloedvaten en zijn daarom onderdeel van een gezond voedingspatroon.” Vissen van het seizoen
Het hele jaar door is vis verkrijgbaar, al zijn vissoorten en schaal- en schelpdieren net als groenten seizoensproducten. Frans: “Denk alleen maar aan de haring, de Hollandse oesters en de mosselen. Stuk voor stuk typische producten die op bepaalde momenten in het jaar op hun best zijn. Net als de skrei, een kabeljauw uit Noorwegen. Deze vis is alleen in de winter verkrijgbaar: van januari tot maart ongeveer. Platvissen zijn in de zomer en het najaar weer lekkerder van smaak dan in de winter en het vroege voorjaar als ze mager zijn vanwege de kuit. Overigens is het najaar wel hét seizoen dat de meeste vissen verkrijgbaar zijn en van goede kwaliteit zijn.”
HET IS WEER
MOSSELTIJD!

Het najaar is natuurlijk hét seizoen voor de Zeeuwse mosselen. Razend populair in Nederland: het schelpdier staat in de top-10 van meest gegeten ‘vissoorten’. Hoewel de mosselen uit de Waddenzee en Oosterschelde al even verkrijgbaar zijn, betekent de ‘r’ in de maand nog altijd de offi cieuze aftrap van het mosselseizoen. Frans: “De traditionele bereiding van mosselen is snel, makkelijk en onverminderd populair. In een pan gekookt met ui, prei en selderij, wat witte wijn erbij en klaar ben je. Lekker met dikke friet en de mosselen geserveerd in de pan op tafel. Een perfect gerecht om samen te delen. Aan deze bereiding wordt weinig gesleuteld, dat is ook niet nodig ook wat mij betreft.” Toch eens iets anders op de kaart met mosselen dit jaar? Dan tipt Frans de kleine Bouchots mosseltjes uit Frankrijk. “Deze hebben veel smaak en eet je roergebakken, een leuk alternatief tijdens het mosselseizoen. Overigens passen zowel wijn als bieren goed bij de schelpdieren. Leuk om hiervoor bijvoorbeeld een samenwerking op te zoeken met een lokale bierbrouwerij!”